Αποκάλυψη Guardian – Πώς η Βρετανία χρηματοδοτεί την Τουρκία για να μην στέλνει μετανάστες στο ΗΒ

9 Ιούν, 2023 | Άρθρα - Μελέτες, Κοινωνικά

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχει δώσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια λίρες ως χρηματοδότηση στις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις τον περασμένο χρόνο για να αποτρέψουν τους μετανάστες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Guardian.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των συνοριακών δυνάμεων της Τουρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019, όταν δόθηκαν 14.000 £ στην τουρκική αστυνομία και την ακτοφυλακή για εκπαίδευση στην ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της ενημέρωσης (FOI). Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 425.000 £ το 2021-2022 για εκπαίδευση και εξοπλισμό και σε 3 εκατομμύρια £ φέτος για «βοήθεια επιστροφής και επανένταξης», εκπαίδευση και προσωπικό.

Η χρηματοδότηση εκτρεπόταν από τον προϋπολογισμό της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA) και παραδόθηκε μέσω του Home Office International Operations,

Εκτός από τη χρηματοδότηση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχει επίσης εφοδιάσει τις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας και της ακτοφυλακής, με εξοπλισμό και έχει παράσχει εκπαίδευση. Τον Ιούνιο του 2022, εννέα οχήματα παραδόθηκαν από τον αναπληρωτή ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τουρκική αστυνομία στα σύνορα με το Ιράν.

«Μόκο» κάνει ο ΟΗΕ για την Τουρκία

Πέρυσι η Τουρκία είπε ότι «γύρισε πίσω» 238.448 μετανάστες στα ανατολικά σύνορά της με το Ιράν. Βίντεο που είδε ο Guardian δείχνει περιπτώσεις ακραίας βίας κατά Αφγανών μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει την εκτόξευση από τις αρχές σφαίρες, καθώς οι άνθρωποι τρέχουν, ακόμη και στα πόδια παιδιών, ξυλοδαρμούς με τη χρήση κοντακιών τουφεκιού, ληστείες, τακτικές ταπείνωσης και ώθησης των ανθρώπων προς στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Μαχμούτ Κατσάν, ένας Τούρκος δικηγόρος που εργάζεται για παραβιάσεις ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι οι θάνατοι και οι απωθήσεις στα σύνορα άρχισαν να κλιμακώνονται πριν από δύο χρόνια. «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δεν επικρίνει ποτέ ούτε αναφέρει τι κάνει η Τουρκία στα σύνορα. Είναι συνένοχοι στους θανάτους αυτών των ανθρώπων, όπως και η ΕΕ και άλλες χώρες που δίνουν χρήματα στην Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων».

Πηγή με γνώση της ομάδας Διεθνών Επιχειρήσεων του Βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία έχει γίνει «μια χώρα αναδυόμενης σημασίας [για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου] τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια και τώρα θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την τιτλοποίηση των συνόρων».

«Προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και παρέχουμε στους αξιωματούχους [τοπικά] στοιχεία, δείχνοντας τις διαδρομές που πιστεύουμε ότι ακολουθούν παράνομοι μετανάστες ή συμμορίες», είπε η πηγή. «Πιθανώς σύμφωνα με το εξής: «Αυτή είναι μια διαδρομή που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι και οι παράνομοι μετανάστες για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το σταματήσουμε». Η τουρκική κυβέρνηση θα απαντήσει στη συνέχεια λέγοντας: «Αυτό χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να το κάνουμε», και στη συνέχεια θα το χρηματοδοτήσουμε».

Η πηγή πρόσθεσε: «Δεν τείνουμε να λογοδοτούμε για τις τοπικές δυνάμεις με οποιονδήποτε στόχο, αλλά σίγουρα αν πούμε: «Πρέπει να ενισχύσουμε Χ περιοχή συνοριακής ασφάλειας», η Τουρκία μπορεί να απαντήσει λέγοντας ότι χρειάζονται Υ για να ενισχύσουν τα σύνορα. Και θα τους βοηθήσουμε να το κάνουν».

«Πληρώνουμε και χτίζουμε διαπιστευτήρια σε άλλους τομείς»

Μια άλλη πηγή που είναι εξοικειωμένη με το έργο της μονάδας Διεθνών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Το να πληρώνουμε για τέτοια πράγματα χτίζει τα διαπιστευτήρια ήπιας ισχύος μας σε άλλους τομείς, όπως πιθανές συμφωνίες επιστροφών. Είναι σαν ένα μίνι FCDO [Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης] μέσα στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Πηγές πρόσθεσαν ότι οι επιχειρήσεις του Βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών στο εξωτερικό περιλάμβαναν συλλογή πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων με μετανάστες που είχαν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πληροφορίες από αυτές τις συνεντεύξεις διαβιβάζονται στη συνέχεια στις τοπικές συνοριακές δυνάμεις για να «θέσουν σε εφαρμογή ένα επιχειρησιακό σχέδιο για να το σταματήσουν».

Έγγραφα που ελήφθησαν μέσω αιτήματος FOI δείχνουν επίσης ότι το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών αύξησε τον αριθμό του προσωπικού του που εργάζεται στο αντικείμενο, με πηγές από το FCDO να λένε ότι το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών υπερτερεί αριθμητικά των διπλωματών που εργάζονται στην Τουρκία.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρείται από τους διεθνείς εταίρους ως αρκετά εχθρικό, αρκετά αντίπαλο», είπε μια ανώτερη κυβερνητική πηγή με γνώση των επιχειρήσεων του υπουργείου στην Τουρκία. «Το FCDO, από την άλλη πλευρά, θεωρείται σχετικά συλλογικό και συνεργατικό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν εμφανείς εντάσεις στην προσέγγιση και την κουλτούρα μεταξύ του προσωπικού».

Η «Στρατηγική Συνόρων 2025» του Βρετανικού υπουργείου δηλώνει ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι να «βελτιωθεί η χρήση αντιμέτρων παράνομης μετανάστευσης για την πρόληψη της παράτυπης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ορίζει επίσης ότι το υπουργείο «θα αποτρέψει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της βελτιωμένης ασφάλειας των συνόρων και μέσω της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να τις υποστηρίξει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή τους».

Η βρώμικη δουλειά

Η Mary Atkinson, υπεύθυνη εκστρατειών και δικτύων στο JCWI, δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο για να εμποδίσει τους ανθρώπους να ασκήσουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να αναζητούν ασφάλεια.

«Είτε στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, είτε στα σύνορα της Γαλλίας ή του Βελγίου, αυτή η κυβέρνηση χρηματοδοτεί κρυφά άλλους για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει την ξενοφοβική ρητορική της ενάντια στους λίγους που τελικά τα καταφέρνουν εδώ».

Σε απάντηση στα πορίσματα της έρευνας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Όπως πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται ακούραστα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για μια σειρά προτεραιοτήτων, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και της σύγχρονης δουλείας. Αυτό περιλαμβάνει αμοιβαία επωφελή στενή συνεργασία με τους επιχειρησιακούς ομολόγους μας σε μια σειρά χωρών εταίρων, όπως η Τουρκία, για την αντιμετώπιση αυτών και ευρύτερων κοινωνικά επιζήμιων ζητημάτων».

αρχική πηγή: guardian

πηγή