Ένα προσχέδιο του «Κανονισμού για την σεξουαλική παιδική κακοποίηση» (Child Sexual Abuse Regulation) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, εν όψει της συζήτησης που θα λάβει χώρα στην επιτροπή κοινωνικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έγγραφο προτείνει την προσθήκη «εθελοντικών εντολών ανίχνευσης» και «αυτοματοποιημένο σκανάρισμα μεταδεδομένων» στην ήδη αμφιλεγόμενη πρόταση.
«Η υποχρεωτική παρακολούθηση των ιδιωτικών αλληλογραφιών και δεδομένων των ανυποψίαστων πολιτών είναι ακόμα μέσα στην πρόταση», παρατήρησε ο Patrick Breyer, μέλος του European Pirate Party, στην πρώτη του αξιολόγηση για το προσχέδιο που κατατέθηκε.
Ο επίσημος σκοπός του Chat Control είναι η καταπολέμηση της διασποράς της παιδικής πορνογραφίας μέσω της αυτοματοποιημένης παρακολούθησης των αλληλογραφιών και συζητήσεων όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Τα μηνύματα και οι φωτογραφίες θα ελέγχονται για πιθανές λέξεις κλειδιά, που αν κριθούν ύποπτα, θα απομονώνονται και θα στέλνονται σε μία κεντρική βάση δεδομένων για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.
Η Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία υποχρεωτική για όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εφαρμόζουν εξειδικευμένη κρυπτογράφηση (όπως το WhatsApp, το Signal ή το Telegram), ενώ συζητιέται και η υιοθέτηση ηλικιακού ελέγχου πιστοποίησης των χρηστών, ώστε να αποκλειστεί τελείως η χρήση τους από άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Παρότι φαινομενικά η συγκεκριμένη νομοθεσία εμφανίζεται να έχει ευγενείς σκοπούς, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία θα φέρει τέλος στην ιδιωτικότητα των συνομιλιών και επικοινωνιών μεταξύ των πολιτών.
Το προσχέδιο, που κατατέθηκε από τον Javier Zarzalejos, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε μία σειρά τροπολογιών σε σχέση με την αρχική πρόταση, με μερικές από αυτές να εστιάζονται στις ανησυχίες περί καταπάτησης της ιδιωτικότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση περιορισμού των «εθελοντικών εντολών ανίχνευσης» σε συγκεκριμένα κανάλια ή ομάδες.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Patrick Breyer, οι τροποποιήσεις αυτές δεν είναι αρκετές ώστε να διασφαλίσουν ότι η παρακολούθηση θα αφορά μόνο άτομα που είναι ήδη ύποπτα για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Κάποιες άλλες τροποποιήσεις φαίνεται να καθιστούν το νομοσχέδιο ακόμη πιο προβληματικό. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Επιτροπή, ο «Rapporteur» δεν θέλει να ενημερώνονται οι χρήστες ότι τα προσωπικά τους δεδομένα έχουν (λανθασμένα) επιλεγεί προς αξιολόγηση και έλεγχο.
Επιπρόσθετα, το προσχέδιο προτείνει την υιοθέτηση «εθελοντικών εντολών ανίχνευσης» των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τους ίδιους τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών, ακόμα και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τέτοιους ελέγχους.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η πρόταση προωθεί την καθιέρωση ενός συστήματος «αυτοματοποιημένης συλλογής και ανάλυσης μεταδεδομένων», παραβλέποντας την προηγούμενη αξιολόγηση της Επιτροπής ότι τα δεδομένα αυτά δεν επαρκούν ώστε διαπιστώσουν πιθανή ενοχοποιητική συμπεριφορά.
Εκτός από την παραβίαση βασικών αρχών ιδιωτικότητας των Ευρωπαίων Πολιτών, οι επικριτές του «ελέγχου των συζητήσεων (Chat Control)», όπως το European Pirate Party και ο φορέας επιτήρησης του διαδικτύου «European Digital Rights», έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά προβλήματα που θα δημιουργήσει η υιοθέτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως η αυξημένη πιθανότητα της λανθασμένης παραπομπής πολιτών προς αξιολόγηση και έλεγχο των δεδομένων τους, καθώς και ο κίνδυνος τα δεδομένα αυτά να «πέσουν» σε λάθος χέρια, όπως χάκερς και εξωκυβερνητικούς παράγοντες.
Επιπρόσθετα, η ΜΚΟ που αντιστέκεται στην υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος των συζητήσεων (Chat Control) δεν θα αποτελέσει αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση και το σχετικό υλικό δεν διακινείται μέσω παραδοσιακών εφαρμογών, αλλά κυρίως μέσω του σκοτεινού διαδικτύου (dark web) ή μέσω αναλογικών μορφών επικοινωνίας.
Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, το νομοσχέδιο δεν έχει παρά ελάχιστη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με τους συμβούλους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών και των σχετικών ΜΚΟ αντιτίθενται στο να καταστεί υποχρεωτικό. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2023 αποκάλυψε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των εφήβων στην Ευρώπη δεν συμφωνούν στην παραχώρηση των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ πάνω από το 80% δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα στο να είναι ανοιχτά πολιτικοποιημένοι και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις, εφόσον αυτές καταγράφονται.
Παρά την σθεναρή αντίσταση την οποία έχει συναντήσει, η νομοθεσία προβλέπεται να τεθεί προς ψήφιση αρχικά από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων και τροποποιήσεων. Αν περάσει από την Επιτροπή, αναμένεται να τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Οκτώβρη του 2023 και να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
0 Σχόλια