Θεραπεία προσβληθέντων από κορωνοϊό (SARS-CoV-2)

Ιούν 26, 2021 | Θέματα, Πανδημία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (SARS-CoV-2)

Ομάδα Ιατρών από την Κύπρο
Αν υπάρχει θετική εξέταση αλλά όχι συμπτώματα
  • Βιταμίνη C 1000 mg x2
  • Βιταμίνη D3 5000IU x1
  • Ψευδάργυρος 50mg x2.
Αν υπάρχει θετική εξέταση και συμπτώματα ή αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα χωρίς συμπτώματα

Η έναρξη της θεραπείας προτείνεται αμέσως μετά από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και την διάγνωση, ενώ απαραίτητη είναι η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

 
 ΠΡΩΙ
  • Υδροξυχλωροκίνη Plaquenil 200mg στις 8 π.μ. (για 10 ημέρες). Σε περίπτωση εμφάνισης διάρροιας (συνήθως μετά από μερικές ημέρες λήψης του φαρμάκου) προτείνονται 2 δισκία λοπεραμίδης και συνέχιση της θεραπείας.Η θεραπεία διακόπτεται μόνο σε επίμονη και ανθεκτική στην θεραπεία διάρροια.Η κλινική εμπειρία υποδηλώνει μέχρι τώρα ότι δεν έχει παρουσιαστεί περιστατικό με ανθεκτική διάρροια.
  • Ψευδάργυρος 50mg για 10 ημέρες
 
ΜΕΣΗΜΕΡΙ (ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ)
  • Βιταμίνη C 1000mg (διαλυόμενη σε ρόφημα ή σε χαπάκι) τουλάχιστον για 10ημέρες.Η βιταμίνη C μπορεί να λαμβάνεται άφοβα και συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και συνεχώς για χρόνια, δεδομένου ότι δεν προκαλεί υπερβιταμίνωση, διότι είναι υδατοδιαλυτή.
  • Βιταμίνη D3 5000IU τουλάχιστον για 10 ημέρες. Την πρώτη ημέρα έναρξης της θεραπείας προτείνεται η λήψη 20 25 χιλιάδων μονάδων βιταμίνης D3. Στη συνέχεια λαμβάνεται καθημερινά η δόση των 4 5 χιλιάδων μονάδων. Η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή και μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση. Μπορεί να ληφθεί άφοβα για τουλάχιστον 23εβδομάδες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερη δοσολογία με συμβουλή ιατρού
  • Ψευδάργυρος 50mg για 10 ημέρες
  • Δεξαμεθαζόνης 6 8 mg (για 5 7 ημέρες).
    Πρόταση:Η δεξαμεθαζόνηπροτείνεται να χορηγείται σε δύο δόσεις πρωί και μεσημέρι μετά το φαγητό. Χορηγούμε 4mg το πρωί και 2-4mg το μεσημέρι; Σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό συνεχίζεται η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (για τουλάχιστον 10 ημέρες). Επιπλέον μπορεί να προστεθεί συγχορήγηση κολχικίνης μαζί με την δεξαμεθαζόνη. Η προτεινόμενη δοσολογία της κολχικίνης είναι 0,5mg δύο φορές την ημέρα (πρωί και απόγευμα).
  • Προληπτική λήψη αντιβιωτικού.
    α. Πρώτη επιλογή η Αζιθρομυκίνη (Zitrhomax 500mg x1) για 5 ημέρες.
    β. Δεύτερη επιλογή η Κλαριθρομυκίνη (Κlaricid250 ή 500mg x2) για 5 ημέρες.
    γ. Τρίτη επιλογή η Δοξυκυκλίνη (Doxycycline100mg x2) για 8 ημέρες
    δ. Τέταρτη επιλογή η Μοξιφλοξασίνη (Avelox400mg x1) για 7 ημέρες
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • Βιταμίνη C 1000mg
ΒΡΑΔΥ
  • ΥδροξυχλωροκίνηPlaqueni 200mg στις 8 μ.μ. (για 10 ημέρες)
  • Ψευδάργυρος 50mg (για 10 ημέρες)

ΣΧΟΛΙΑ

νάλογα με την ξέλιξη της νόσου παρατείνεται η χορήγηση αντιβιοτικων και σε  κάποιες περιπτώσεις χορηγείται συνδυασμός αντιβιοτικων.

Σε περίπτωση σοβαρού υποκείμενου καρδιολογικού προβλήματος προτείνεται η λήψη δοξυκυκλίνης αντί αζιθρομυκίνης με στόχο να μειώνεται ο κίνδυνος παράτασης του QT διαστήματος στο ΗΚΓ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρρυθμία σε συνδυασμό με την χορήγηση υδροξυχλωροκίνης.

Η αζιθρομυκίνη γίνεται καλύτερα ανεκτή από το στομάχι, εάν ληφθεί μία ώρα προ του φαγητού.

Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα ασφαλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για πολλές δεκαετίες τόσο για την πρόληψη της ελονοσίας όσο και σε αυτόάνοσα νοσήματα. Γενικά δεν προκαλεί παρενέργειες ιδιαίτερα σε περίπτωση χορήγησής της για μικρό χρονικό διάστημα. Οι παρενέργειες της υδροξυχλωροκίνης που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα και έχει γίνει λόγος πρόσφατα στην διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζονται σε μετά από μακροχρόνια χρήση και οφείλονται στην χορήγηση αυξημένης δοσολογίας υδροξυχλωροκίνης (400mg δύο φορές την ημέρα) ή και μεγαλύτερων δόσεων (έχει δημοσιευθεί μελέτη στην οποία χορηγήθηκε αρχικά δόση 2000mg σε διάστημα 12 ωρών!). Με βάση την μέχρι τώρα κλινική εμπειρία από την χορήγηση της χαμηλής δόσης (200mg δύο φορές την ημέρα) δεν έχει αναφερθεί αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών από το καρδιαγγειακό,ενώ παρατηρείται πολύ καλή αποτελεσματικότητα θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κατά την 7η9η ημέρα και υποψίας βακτηριακής επιλοίμωξης ή άτυπης πνευμονίας χορηγείται αντιβίωσημοξιφλοξασίνη και διακόπτεται η συν-χορήγηση υδροξυχλωροκίνης. Η υδροξυχλωροκίνη είναι σημαντικό να δοθεί αμέσως στην αρχή των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό στην αρχή της μόλυνσης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΑΝΑΠΑΥΣΗ: Ξεκούραση στο κρεβάτι αλλά όχι παραμονή όλη την ημέρα στο κρεβάτι. Οι ασθενείς να είναι περιπατητικοί όσο μπορούν, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης λόγω ακινητοποίησης στο κρεβάτι.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ: Οι ασθενείς να λαμβάνουν ικανοποιητικά υγρά από το στόμα τουλάχιστον 1,52 λίτρα νερό την ημέρα. Επιπλέον να λαμβάνουν κι άλλα υγρά (τσάϊ, χυμό κτλ.). Σε περίπτωση λήψης οξυγόνου στο σπίτι, η ποσότητα των υγρών θα πρέπει να αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αν υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι μπορεί να χορηγηθεί γαστροπροστασία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (αναστολείς έκκρισης του υδροχλωρικού οξέος) όπως π.χ. παντοπραζόλη, εσομεπραζόλη (controloc 40mg το πρωί με άδειο στομάχι).
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ: Μπορεί να χορηγηθεί αντιπηκτική προληπτική θεραπεία με γαστροανθεκτική ασπιρίνη (81 ή 100 mg) ήμε ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (clexane 40006000 IU) για 5 7 ημέρες με τη συμβουλή ιατρού.
Πρόταση: Σέ σθενες μέ παράγοντες κινδύνου πως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, οκαρδιοπάθειες, σοβαρά ναπνευστικά προβλήματα, προτείνεται η χορήγηση Clexane 4000 6000 IUπό τήν πρώτη μέρα μέχρι καί 15 έως 20 μέρες. χουν ναφερθεθρομβώσεις καί μετά παρέλευσης ρκετν μερν πό τήν ποθεραπεία. Η χορήγηση να γίνεται πάντοτε με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού.
Οδηγίες: Η ηπαρίνη χορηγείται με ενέσιμο σκεύασμα με προγεμισμένη σύριγγα. Η ένεση γίνεται υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στην περιοχή του ομφαλού (δεξιά και αριστερά από τον ομφαλό). Χρησιμοποιείται αλκοόλ ως αντισηπτικό για την περιοχή του δέρματος που θα κάνετε την ένεση και στη συνέχεια ετοιμάζετε τη σύριγγα. Την στοχεύετε προς τα πάνω με κατεύθυνση της βελόνας προς την οροφή του δωματίου ώστε αν υπάρχει αέρας μέσα στη σύριγγα να ανέβει προς τα πάνω. Πιέζετε το έμβολο ώστε να αφαιρέσετε τον αέρα από την σύριγγα. Αφού ανασηκώσετε το δέρμα της περιομφαλικής χώρας με τα δύο σας δάκτυλα(αντίχειρα και δείκτη)χορηγείτε το περιεχόμενο της σύριγγας κάτω από το δέρμα υποδόρια.
ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ: Σε περίπτωση υψηλού πυρετού πάνω από 38.50C μπορεί να λαμβάνεταιένα δισκίο παρακεταμόλης 500mg ανά 6 ώρες. Προτιμότερη είναι η χορήγηση διαλυόμενων (αναβράζοντων) δισκίων παρακεταμόλης για γαστροπροστασία. Ο πυρετός μέχρι 38C προτιμότερο να καταπολεμάται με κρύες κομπρέσσες στο μέτωπο, παρειές, λαιμό και τράχηλο (σβέρκο) ώστε να μειώνεται η λήψη παρακεταμόλης μόνο όταν είναι απαραίτητη.
ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ και ΟΞΥΜΕΤΡΟ: Συστήνεται σχετικά συχνή (κάθε 8ώρες) παρακολούθηση της θερμοκρασίας με αξιόπιστο θερμόμετρο και συχνή (κάθε 8 ώρες) παρακολούθηση του οξυγόνου στο αίμα με αξιόπιστο οξύμετρο. Το οξύμετρο θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε αρκετά δάκτυλα και των δύο χεριών (δείκτης, παράμεσος κτλ). Να αφήνουμε το δάκτυλο στο οξύμετρο για περίπου 20 30 μετά την πρώτη ένδειξη ώστε να σταθεροποιείται η μέτρηση. Μας ενδιαφέρει η ψηλότερη ένδειξη που καταγράφεται σε οποιοδήποτε από τα δάκτυλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ:  Σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα συστήνεται η προμήθεια συσκευής οξυγόνου στο σπίτι (συμπυκνωτής) και ηχορήγηση οξυγόνου στα 22,5 λίτρα με βάση τις μετρήσεις του οξύμετρου. Προτείνεται η χορήγηση οξυγόνου για αρκετές ώρες την ημέρα και τουλάχιστον για μία ώρα πριν τον ύπνο.
ΠρότασηΣέ περιστατικά μεπυρετό, βήχα και τιμές στό ξύμετρο 9395% (διαίτερα στήν περίπτωση πού χουμε κτινολογική εκόνα ποπτη πνευμονίτιδος) προτείνεται να παρέχεται ξυγόνο (συμπυκνωτής) στά 2,5 λίτρα καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας (σχεδόν συνέχεια), όπως επίσης να λαμβάνεται οξυγόνο και τό βράδυ κατά την διάρκεια του ύπνου συνεχς αν είναι δυνατόν. Ιδανικά το οξυγόνο θα πρέπει να διατηρείται πάνω από 95% 96%.Μπορεί να λαμβάνεται οξυγόνο για 1 ώρα ή/και περισσότερο πριν από τον ύπνο ώστε το οξυγόνο να βρίσκεται πάνω από 95% αν είναι δυνατόν.Οξυγόνο μπορεί να λαμβάνεται και κατά την διάρκεια του ύπνου. Το οξυγόνο θα πρέπει να χορηγείται και κατά την διάρκεια της ημέρας (για αρκετές ώρες την ημέρα) όταν παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Η λήψη οξυγόνου είναι σημαντική ιδιαίτερα όταν οι μετρήσεις του οξύμετρου δεν είναι ικανοποιητικές. Ο στόχος είναι να διατηρούνται τα επίπεδα οξυγόνου πάνω από 96% (SpO2> 96%) καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΡΥΘΜΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ: Η διατροφή να λαμβάνεται ανάλογα με τις διαιτητικές συνήθειες. Συστήνονται φρούτα, σαλάτες ,σούπες και θρεπτικά γεύματα ικανοποιητική διατροφή. Σε διαβητικούς να γίνεται καλή διαχείριση της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής ή/και ινσουλίνης ώστε να διατηρείται το σάκχαρο αίματος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Προτιμότερο να διατηρείται το σάκχαρο λίγο αυξημένο μέχρι και 180200mg/dl παρά να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού επεισοδίου υπογλυκαιμίας, κυρίως με την χορήγηση ινσουλίνης για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς. Η απορρύθμιση του σακχάρου για λίγες ημέρες κατά την διάρκεια της θεραπείας δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Η θεραπεία συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση του πυρετού μετά από 23 ημέρες και σε υποχώρηση των υπόλοιπων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σε 45ημέρες, όταν χορηγείται αμέσως με τα πρώτα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται για όλη την διάρκεια όπως περιγράφεται πιο πάνω (για 10 ημέρες). Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται και να εξατομικεύεται. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται η λήψη της θεραπείας για διάστημα μέχρι και 14 ημέρες ή/και περισσότερο. Η συμβουλή του ιατρού είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση παρατεταμένης συμπτωματολογίας είναι καλό να γίνονται και οι πιο κάτω αναλύσεις αίματος για παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι χρήσιμη η διενέργεια ακτινογραφίας ή/και αξονικής τομογραφίας και η χορήγηση επιπλέον αντιβιωτικής θεραπείας ή συνδυασμού αντιβιωτικών για πιθανή επιλοίμωξη του αναπνευστικού πάντοτε με τη συμβουλή ιατρού.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • Γενική αίματος + Τύπος
  • ΤΚΕ
  • Σάκχαρο
  • CRP ποσοτική
  • Ουρί
  • Κρεατινίνη
  • Ηπατικά ένζυμα
  • Φερριτίνη
  • CPK
  • DDimer
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία θώρακος

Ανακοινώσεις

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Άρθρα