Οι μέχρι τώρα Εκθέσεις των Αμερικανών Παρατηρητών και των Ευρωπαϊκών Φόρουμ είναι αρνητικές ως προς την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Κι αυτό διότι η Αλβανία ακόμη δεν πληροί τους βασικούς όρους, όπως είναι: το περιουσιακό (που αν και πέρασαν τρεις δεκαετίες δεν επιστρέφει τις εκκλησιαστικές και μοναστηριακές περιουσίες, δεν πηγαίνει η περιουσία στον δικαιούχο), η καταπάτηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και η διεφθαρμένη δικαιοσύνη.
Βασικοί όροι που λιβανίζουν μέχρι σήμερα. Όχι μόνον που δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές και μοναστηριακές περιουσίες, αλλά στο μοναστήρι του Κώσταρι, του Αγίου Γεωργίου του Δέματος στην Τσούκα, καταβροχθίζονται δεκάδες στρέμματα λιβαδικές και δασικές εκτάσεις από τους αλλόθρησκους με πλαστά έγραφα ή χωρίς αυτά. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλές κοινότητες μας.
Όλα τα γραφικά μέρη του Ιονίου από τη Νίβιτσα και μέχρι το Λογορά, που ανήκουν στο Δήμο της Χιμάρας, υφαρπάζονται από τους καρχαρίες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ολιγαρχικοί του Αλβανού Πρωθυπουργού. Και ολιγαρχικοί και πρωθυπουργός είναι συνώνυμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επισφράγιση από το Δήμαρχο, που αναγκαίως πρέπει να είναι δικός τους, εργαλείο τους και όχι ο Διονύσιος Φρέντη Μπελέρης που επιδιώκει την επιστροφή των περιουσιών στους δικαιούχους, που δεν είναι άλλοι από τους παραθαλασσίους, συνδεδεμένοι με τη γη τους στα άπαντα των αιώνων.
Εξαρτώμενη από τον Πρωθυπουργό και τους ολιγαρχικούς η δικαιοσύνη δεν μπορεί να βγει από το χάος και την διαφθορά που έχει βυθιστεί. Τιμωρεί χωρίς αποδείξεις και με προπαρασκευασμένα στοιχεία, ελευθερώνει ενόχους, γιατί είναι συνένοχοι με τους ολιγαρχικούς.
Είναι αυτοί που κρατούν τον νόμιμο δήμαρχο φυλακισμένο, μέχρι που να χάσει το χρίσμα και να σπαταλά την περιουσία Χιμαριωτών και των άλλων παραθαλασσίων ο άνομος δήμαρχος, που μόλις πρόσφατα παραχώρησε στην αδερφή του Πρόεδρου του Συμβουλίου, της παράταξης των σοσιαλιστών δεκάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις.
Οι Χιμαριώτες δεν το βάζουν κάτω. Η Ελληνική Κυβέρνηση και άλλοι Φορείς διαμαρτυρηθήκαν. Το πρόβλημα έγινε γνωστό και στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Η ΕΕΜ καθοδηγούμενη από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» έχει σειρά επικρίσεων κατά της κυβέρνησης. Από τις μειονοτικές ομάδες η Ελληνική είναι η μεγαλύτερη, καλύτερα οργανωμένη και αποδέκτης της μεγαλύτερης προσοχής και στήριξης από το εξωτερικό…», αναφέρει η Ετήσια Έκθεση των Αμερικανών για την ΕΕΜ, το Μάρτιο του 2002. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ποια είναι η στήριξη; Δεν χρειαζόμαστε κανόνες και διαμαρτυρίες, αλλά συγκεκριμένα μέτρα.
Αυτά έχει ανάγκη η Χιμάρα και η Ε. Ε. Μειονότητα στη σημερινή κατάσταση.
(από συνεργάτη στη Β. Ήπειρο)
0 Σχόλια